Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

O καλύτερος υπέρ-υπολογιστής του κόσμου?





    Το Oak Ridge - ένα εργαστήριο στο Τενεσί που διευθύνεται από το Υπουργείο Ενέργειας- παρουσίασε την Δευτέρα τον υπέρ-υπολογιστή Titan, ο οποίος είναι μια μηχανή Cray που αποτελείται από περίπου 19.000 μονάδες επεξεργασίας μαζί με 710 terabytes μνήμης!


Οι ταινίες τρόμου καίνε θερμίδες!

   





    Είναι ωραίο να βλέπεις ταινίες τρόμου. Εκτός από την διασκέδαση που προσφέρουν όμως, έρχεται μια νέα έρευνα να δείξει πως όταν παρακολουθείς ταινίες τρόμου καις θερμίδες!


Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η Σουηδία χρειάζεται επειγόντως σκουπίδια






    Η Σουηδία βρίσκεται σε μια θλιβερή κατάσταση αυτές τις μέρες, διότι δεν μπορεί να παράγει ακόμα και τα σκουπίδια από μόνη της και πρέπει να εξαρτάται από άλλες χώρες για να βρει τα σκουπίδια που χρειάζεται για να έχουν θέρμανση οι πολίτες της.


Νέο, αποτελεσματικότερο σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας






    Μια νέα τεχνολογία μπαταρίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για φθηνή, μακράς διάρκειας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να διοχετευθεί γρήγορα στο δίκτυο για να αντισταθμίσει τις διακυμάνσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.


Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οδηγίες εγκατάστασης λογισμικού εργαστηρίου για "Ολοκληρωμένα Κυκλώματα"





    Το μάθημα "Ολοκληρωμένα Κυκλώματα" διδάσκεται στο 7ο εξάμηνο στην κατεύθυνση του Ηλεκτρονικού Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών. Στο εργαστήριο χρησιμοποιείται λογισμικό σχεδιασμού συνδυαστικών και ακολουθιακών κυκλωμάτων. Ακολουθούν παρακάτω οι οδηγίες εγκατάστασης των απαραίτητων προγραμμάτων.


Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η LG κάνει φάρσα μέσα σε ασανσέρ!





    Η LG σε μια προσπάθεια να αναδείξει πόσο ρεαλιστική εικόνα προσφέρουν οι νέες οθόνες IPS της, αποφάσισε να οργανώσει μια φάρσα για να τρομάξει μερικούς ανυποψίαστους ανθρώπους που απλά χρησιμοποιούσαν το ασανσέρ!


Διαθέσιμες οι λάμπες που ελέγχονται μέσω ενός δικτύου Wi-Fi







    To έξυπνο σπίτι και ο οικιακός αυτοματισμός γίνονται πολύ πιο εύκολα με τη χρήση των ελεγχόμενων Wi-Fi λαμπτήρων φωτός. Μετά το LIFX, το πρότζεκτ του Kickstarter, τώρα έρχεται η Greenwave να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ασύρματο δίκτυο στο σπίτι  και μόλις βιδώσεις αυτές τις λάμπες, είσαι έτοιμος να τις αναβοσβήνεις από το τηλέφωνο ή το PC σου!


Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Οι κασέτες επιστρέφουν!






    Oι κασέτες επιστρέφουν! Η ΙΒΜ και η Fujifilm αναπτύσσουν κασέτες αποθήκευσης δεδομένων, οι οποίες μπορούν να χωρέσουν μέχρι και 35 terabytes και είναι μέχρι και 200 φορές πιο αποτελεσματικές από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους.


Το ανθρωποειδές ρομπότ που ξέρει να χορεύει Gangnam Style!






    Ο Charli-2 είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ της Virginia Tech, με ύψος 1,5 μέτρo που ξέρει να χορεύει Gangnam Style!


Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η Google παρουσιάζει τα κέντρα δεδομένων της






    Η Google ανοίγει τις πόρτες στο ευρύ κοινό, αφού δημιούργησε ολόκληρη ιστοσελίδα για να παρουσιάσει τα data centers της και πρόσθεσε στο Google Maps Street View ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων της στο Lenoir, NC, επιτρέποντας σου να κόβεις virtual βόλτες μέσα στις απίστευτες εγκαταστάσεις της.


Πληκτρολόγιο με μπύρες αντί για κουμπιά







    Οι τυπάδες του Robofun δημιούργησαν ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή, το οποίο αντί για τα κανονικά κουμπιά έχει κουτιά μπύρας Staropramen.


Δύο ηλεκ-τρελό-γοι, ένα προφυλακτικό και μια βρύση...






    Είναι οι Slow Mo Guys και θα μπορούσαν εύκολα να είναι ηλεκ-τρελό-γοι. Βασικά, μπορεί και να είναι. Πιθανότατα. Πάντως, σίγουρα είναι καμμένοι. Μετά το τέννις με φλεγόμενα μπαλάκια, τώρα δοκιμάζουν τα όρια ενός προφυλακτικού. Και πάντα, σε slow-motion για να μην χαθεί η παραμικρή λεπτομέρεια!


Έναρξη δήλωσης και διανομής βιβλίων από eudoxus




Από Δευτέρα 22 Οκτώβρη ξεκινά η δήλωση και διανομή των συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-13 από την διαδικτυακή υπηρεσία eudoxus.gr


Παράταση Δηλώσεων Μαθημάτων στο unistudent





    Το τμήμα ΗΜΜΥ αποφάσισε να δώσει παράταση στην διαδικασία εγγραφής στο χειμερινό εξάμηνο- δήλωσης μαθημάτων στο unistudent.duth.gr από 17 μέχρι 21 Οκτώβρη

Νέα ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών - Αναστολή και την Πέμπτη 18 Οκτώβρη!




Καθορισμός νέας ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη των Εσωτερικών Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ.


Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Natural Phenomena, ένα από τα πιο εντυπωσιακά timelapse





    Ο Reid Gower δημιούργησε ένα από τα εντυπωσιακότερα timelapse videos, όπου έχει συνδυάσει διάφορα μέρη του κόσμου- Las Vegas, Κωνσταντινούπολη, τον ουρανό, το φεγγάρι κλπ.- σε ένα πανέμορφο αποτέλεσμα.


Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Αναστολή Μαθημάτων στις 17 Οκτωβρίου 2012





    Το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, λόγω της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη των Εσωτερικών μελών και του εκπροσώπου των φοιτητών στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΔΠΘ.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι κινήσεις του ματιού σου αποτελούν τον κωδικό πρόσβασης του μέλλοντος





    O αριθμός των διαφορετικών μεθόδων εισαγωγής κωδικών του μέλλοντος φαίνεται πως αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό. Mια νέα μέθοδος λοιπόν, ανιχνεύει τις κινήσεις του ματιού σου και τις χρησιμοποιεί ως κωδικό πρόσβασης.


Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγές στο σύστημα κατάταξης των βίντεο στο Youtube







    H συνεχής προσπάθεια του Youtube να κρατήσει τους επισκέπτες στη σελίδα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πήρε μια νέα τροπή χθες, όταν το portal δήλωσε πως θα ξεκινήσει να εφαρμόζει την κατάταξη των βίντεο, με βάση την ώρα παρακολούθησής τους.


H ΑMD ετοιμάζεται να απολύσει το 20-30% του προσωπικού της







    Η Αdvanced Micro Devices ετοιμάζεται για απολύσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα σημαντικό ποσοστό του προσωπικού της. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει επεξεργαστές για προσωπικούς υπολογιστές και servers, σκέφτεται να απολύσει το 20%-30% των υπαλλήλων της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το League of Legends σπάει όλα τα ρεκόρ [infographic]






    Η Riot, δημιουργός του League οf Legends ανακοίνωσε ότι το PC real-time strategy game είχε κατά μέσο όρο 3 εκατομμύρια παίκτες κάθε μέρα τον Ιούλιο, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ που κατείχε το Call of Duty: Modern Warfare 3 στο Xbox 360 (1.4 εκατομμύρια). Επίσης, η Riot δημιούργησε το παρακάτω infographic για να παρουσιάσει κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά.

Βελτίωση στις μπαταρίες και τα ηλιακά κύτταρα με τη νέα μέθοδο nanoflower





    Αυτό το λουλούδι μοιάζει με γαρύφαλλο, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα "nanoflower", το αποτέλεσμα μιας νέας τεχνικής για την δημιουργία πολλών στρωμάτων νανοδομών, που ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το ποσό της επιφάνειας στο οποίο μπορεί κανείς να εργαστεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς μπαταρίες και ηλιακές κυψέλες.


Oι 100 δημοφιλέστερες εταιρείες του κόσμου, σύμφωνα με το LinkedIN [infographic]






    Το LinkedIn δημοσίευσε μια λίστα με τις 100 δημοφιλέστερες εταιρείες στον κόσμο για να εργαστεί κανείς, με βάση την αλληλεπίδραση (επισκέψεις σε επίσημες ιστοσελίδες, followers κλπ.) των 175 εκατ. επαγγελματιών και εταιριών του κοινωνικού δικτύου.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Τα μυστικά του Chrome





    Αν ακόμα χρησιμοποιείς Internet Explorer μάλλον κάτι κάνεις λάθος. 
Αν δεν αλλάζεις τον Mozilla Firefox μην μπεις στην διαδικασία να διαβάσεις παρακάτω. 
Αν όμως χρησιμοποιείς τον Google Chrome για να σερφάρεις εδώ είναι μερικά μυστικά, για να βελτιώσεις και να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητες του πιο γρήγορου browser.


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πως μπορείς να δεις το φως;







Πως μπορείς να δεις το φως;

Serge Haroche ανακάλυψε τον τρόπο και 
μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής του 2012 με τον David Wineland!


Πτώση στην αγορά PC για πρώτη φορά





    Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια ανοδικής πορείας, η αγορά των PCs αναμένεται ότι θα παρουσιάσει πτώση κατά 1.2% σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι εταιρείες παραγωγής αναμένεται ότι θα αποστείλουν συνολικά 348.7 εκατ. τεμάχια μέσα στο 2012 έναντι 352.8 εκατ. τεμάχια το 2011, ενώ μόνο η Lenovo έχει να παρουσιάσει αύξηση στις πωλήσεις.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Νέα γλώσσα προγραμματισμού από την Microsoft






    H Microsoft παρουσίασε μία νέα γλώσσα προγραμματισμού με την ονομασία TypeScript που φιλοδοξεί να δώσει τέλος ή καλύτερα να καλύψει τα κενά της JavaScript.

Εντυπωσιακές αναπαραστάσεις πολύπλοκων μαθηματικών




Τι μπορεί να δείχνει η παραπάνω εικόνα;


50 χρόνια LED!






    Σαν σήμερα, 50 χρόνια πριν, ο Nick Holonyak Jr. παρουσίασε την πρώτη δίοδο εκπομπής ορατού φωτός (LED) στην General Electric. Στην πορεία, άλλαξε τον κόσμο του φωτός για πάντα.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η διαμάχη Apple-Samsung σε 97 δευτερόλεπτα






    Ίσως έχει πάρει το αυτί σου κάτι για την διαμάχη της Apple με την Samsung για κλοπή πατεντών. Η διαμάχη αυτή συνεχίζεται ακόμα με ανοιχτά μέτωπα σε δικαστήρια αρκετών χωρών. Τα βασικά αυτού του "πολέμου" των δύο τεχνολογικών κολοσσών σε 97 δευτερόλεπτα:

Game of Thrones: τα special εφέ της season 2






    Οι περισσότεροι έχουν παρακολουθήσει τις δύο σεζόν του Game of Thrones, ενώ η τρίτη αργεί ακόμα (πρεμιέρα 31 Μαρτίου 2013). 

    Πως όμως δημιουργήθηκαν όλα τα special effects της δημοφιλούς σειράς; 

    Υπεύθυνη είναι η Pixomondo, που κέρδισε το βραβείο Emmy στην κατηγορία Creative Arts και στο παρακάτω βίντεο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν πολλές σκηνές της δεύτερης σεζόν!

Ορκωμοσία Τμημάτων Πολυτεχνικής Σχολής






    Σας γνωρίζουμε ότι η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής στην με αριθμό 7/26-11-2012 συνεδρίαση της αποφάσισε να ορίσει ως ημερομηνία της Τελετής Ορκωμοσίας των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, ώρα 10.00, στο Αμφιθέατρο              "Κ. Καραθεοδωρή" - Κιμμέρια Ξάνθης.

    Παρακαλούνται τα τμήματα μέσω των γραμματειών τους να ενημερώσουν τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σχετικά με την προαναφερόμενη τελετή.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ρομπότ πυροσβέστης






    Ο Θερμίτης είναι ένα μικρό ρομπότ πυροσβέστης που δημιουργήθηκε από την Howe Technologies, με σκοπό να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε επικίνδυνες καταστάσεις πυρκαγιάς.

Eνας χρόνος χωρίς Steve Jobs





    Σαν σήμερα ένα χρόνο πριν, έφυγε από την ζωή ο Steve Jobs
Η Apple ανέβασε ένα συγκινητικό βίντεο στην σελίδα της, στο οποίο θυμάται την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό του.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν Ψηφιακά Βιβλία για τους Φοιτητές της Καλιφόρνια






    H Καλιφόρνια βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων. Μόνο που αυτή τη φορά τα νέα αφορούν την εκπαίδευση: ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν έχει υπογράψει μια πρόταση νόμου που επιτρέπει στους μαθητές να κατεβάσουν ψηφιακά αντίγραφα βιβλίων δωρεάν.

Κουρτίνες ασφαλείας ως σύστημα συναγερμού






    Το Ινστιτούτο Fraunhofer στο Βερολίνο δημιούργησε νέα υφάσματα από πολυεστέρα τα οποία περιέχουν ένα δίκτυο από αγώγιμα νήματα, τα οποία συνδέονται με έναν ενσωματωμένο μικροελεγκτή ο οποίος ενεργοποιεί τον συναγερμό εάν κοπεί ή σκιστεί. Τα έξυπνα αυτά υφάσματα όχι μόνο ειδοποιούν τις αρχές, αλλά μπορούν να δώσουν και την ακριβή τοποθεσία του εγκλήματος!

Φακοί και περιστρεφόμενα ηλιακά κύτταρα για πιο αποδοτικά φωτοβολταϊκά






    Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας των παραδοσιακών ηλιακών συλλεκτών είναι η χρήση των λεγόμενων ηλιακών συγκεντρωτών, οι οποίοι είναι φακοί που συλλέγουν τις ακτίνες από το φως του ήλιου και τις επικεντρώνουν σε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ. 
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει για πολύ ώρα προτού τα κυκλώματα αρχίσουν να λιώνουν: με έναν συγκεντρωτή 20x σε πλήρες φως του ήλιου, το φωτοβολταϊκό κύτταρο θα φτάσει σε θερμοκρασία 260 βαθμών.

Χάρτης επιθέσεων κυβερνοχώρου στον κόσμο σε πραγματικό χρόνο






    Το Ηοneynet Project είναι μια εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσπαθεί να βρει τρόπους για την καταπολέμηση των παγκόσμιων απειλών ασφάλειας υπολογιστών από κακόβουλο λογισμικό.

Ευέλικτοι ημιαγωγοί χάρη στο γραφένιο





    To γραφένιο είναι ένα νέο, πολύ λεπτό, εξαιρετικά ισχυρό, διαφανές, αγώγιμο και αυτοδιορθούμενο υλικό που πρόκειται να φέρει την επανάσταση στο μέλλον όχι μόνο από την καλύτερη φόρτιση μπαταριών αλλά και την δημιουργία καλύτερων και ευέλικτων ημιαγωγών.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

H Google ξεπέρασε την Microsoft για πρώτη φορά





    Μεγάλη βδομάδα για τη Google η οποία κατόρθωσε να ανεβάσει την κεφαλοποίηση της στα $249.1 δις και να ξεπεράσει για πρώτη φορά την αξία της Microsoft ($247,2 δις). Παρότι αναστρέψιμη, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της, μιας και αυτή τη στιγμή αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο μετά τον κολοσσό που ακούει στο όνομα Apple.